İstanbul Harbiye Askeri Müzesi

by İSTANBUL'DA GEZ !

askeri müze harbiyeŞanlı tarihimizin başlangıcı olan 3 Kıtaya Hükmetmiş Osmanlı İmparatorluğu ve günümüz Türkiye Cumhuriyeti‘nin geçmişinden izler taşıyan Askeri Müze, koleksiyon zenginliği ve çeşitliliği açısından Dünya’nın önde gelen müzelerinden biri olma özelliği taşımaktadır.

Asker Müze’nin tarihi aslında İstanbul’un ilk müzesi İstanbul Arkeoloji Müzesi‘nin tarihi ile kesişmektedir.
İstanbul’un Fatih Sultan Mehmet tarafından 1453 yılında fethedilmesinden sonra Aya İrini kilisesi değerli harp silah araç gereçlerinin toplandığı “Cebehane” olarak düzenlenmiştir.
Zamanla değişen ve geliştirilen Cebehane 1726 yılındaki düzenlemelerle bir dönem “Dar-ül Esliha” adı ile anıldıktan sonra Türkiye’nin ilk müze oluşumu Müze-i Hümayun ile kaderleri kesişmiştir.

1940 yılına kadar Aya İrini kilisesinde varlığını devam ettiren müze, 2.Dünya savaşı sırasında savaş tehlikesi düşünülerek bir duraklama dönemine girse de daha sonra toparlanarak 1949 yılında Maçka Silahhanesi’nde depolanan eserler, 1959’dan itibaren Harbiye Mektebi Jimnastikhanesi binasında tekrar sergilenmeye başlamıştır.
Bu binanın zamanla Askeri Müze koleksiyonları için yetersiz kalması ve çağdaş anlamda gelişime yönelik hamlelere imkan vermemesi üzerine 1966 yılından itibaren restorasyon çalışmaları sürdürülen eski Harbiye binasının “Askeri Müze” olarak kullanılmasına karar verilmiş ve 10 Şubat 1993’te yeni bir düzenleme ile ziyarete açılmıştır.askeri müze istanbul

Askeri Müzeye Ev sahipliği yapan Eski Harbiye Binası, bugün Taksim-Osmanbey arasındaki Vali Konağı Caddesinde yer almaktadır.

45.000 eserin bulunduğu müze koleksiyonundan titizlikle seçilen eserlerden ancak 5000 eser sergilenebilmektedir.
Dönemleri, işlevleri gibi farklı özellikleri ele alınarak gruplandırılan zengin koleksiyon içinde çeşitli silahlar, askeri kıyafetler, çadırlar, bayraklar ve sancaklar yanı sıra benzeri türde çok değişik askeri kültür varlıkları yer almaktadır.
Bunlar arasında ahşap ve maden süsleme sanatının güzel örneklerini oluşturan tüfek, tabanca, top ve kılıçlar, zarif süslemeleri ve kitabeleriyle zırhlar, kalkanlar ve miğferler, Osmanlı ordusunun görkemini vurgulayacak nitelikteki altın görünümünde tombaklar ve Osmanlı saray çadırlarının en nadide örnekleri bulunmaktadır.

5000 eserin sergilendiği Askeri Müze elbette küçük bir alana sığmamış ve büyük bir alana yayılmıştır. Bu büyük alanda kategorize edilerek pek çok salona yayılan koleksiyon bu sayede daha rahat gezilebilmektedir.

1. Giriş Salonu:
Burada Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi binasının maketi ve müze koleksiyonundan seçme bazı objelerin yer aldığı Tanıtım Vitrini bulunur.
2. Tanıtım Salonu:
Bu salonda, Askeri Müzenin tarihi; 1846’dan günümüze kadar uzanan bir periyot içinde çeşitli fotoğraf, belge ve yayınlarla belgesel olarak anlatılmaktadır.
3. Atıcı Silahlar Salonu:
Bu salonda ok ve okçulukla ilgili eserler sergilenmektedir. 17-19.yy. arasındaki Osmanlı ok ve yayları, ok hedefleri, ok-yay muhafazaları, yay germe gereçleri, ok yatakları, yayı gererken parmağa takılan şestler salonun asıl eserleridir.
4. Binicilik Salonu:
19.-20.yy. binicilik ve süvari sınıfı ile ilgili malzemeler sergilenmektedir. Eyerlerde Alman, İngiliz tipinde yapılmış Türk eyerleri çoğunluktadır.
5. Fatih ve Yavuz Köşesi:
Fatih Sultan Mehmet (1451-1481) ve Yavuz Sultan Selim (1512-1520)’in atlı mankenleri, İstanbul’un fethinde Osmanlı gemilerinin karadan Haliç’e indirilmesini gösteren panaromik maket yer almaktadır.
6. Kesici Silahlar Salonu:
Sergilenmekte olan Avrupa kökenli kesici ve delici silahların en eski örneklerini orta çağ Avrupa kılıçları ve sırıklı silahlar grubu oluşturmaktadır. mehter takımı askeri müze
7. Savunma Silahları Salonu :
Avrupa savunma silahlarının büyük bölümünü Avrupa miğferleri oluşturmaktadır. En eski örnekleri 14.yy.a ait olan miğferlerin, 15. ve 16.yy.lara ait örneklerinde kapalı formlar çoğunluktadır. Bir veya birkaç parçalı yüz siperlikleriyle çok çeşitli örnekleri görülebilen bu miğferlerde bezeme yoktur.
8. Atatürk Dershanesi:
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, Harp Okulu ve Harp Akademisi öğrenimini Askeri Müze Binası’nda tamamlamıştır. Mustafa Kemal’in Harp Akademisi 3. Sınıfını okuduğu dershane Atatürk anısına düzenlenmiş ve Atatürk’ün okul yaşamı ile ilgili fotoğraf ve belgeler de bu sınıfta sergilenmektedir.
9. Ateşli Silahlar Salonu:
16.yy.dan 20.yy. başına kadar yapılmış çeşitli Avrupa ve İslam ateşli silahları bulunur. Bunlar Fitilli, çakmaklı, kapsüllü ve iğneli olmak üzere gelişim gösteren tüfek ve tabancalardan oluşur.
10. Top Maketleri ve Küçük Çaplı Top Teşhir Salonu:
15 – 20. yy.lar arasına tarihlenen Osmanlı dönemi ahşap ve metal top modelleri ile yabancı devletlere ait modeller yer almaktadır.
11. Somali-Bosna-Kosova -İç Güvenlik Salonu:
Bu bölümde, Birleşmiş Milletler kararı gereği barışı korumak amacıyla Somali, Bosna ve Kosova’da görev yapan Türk Birliklerine ait sancak, üniforma, nişan ve madalya gibi malzemeler ile fotoğraflar sergilenmektedir.
12. Askeri Kıyafetler Salonu:
Osmanlı Devletinde Yeniçeri Ocağı’nın kurulması ile birlikte orduda görev yapan kişilerin ayrı bir kıyafet giymeleri kabul edilmiştir. Başlangıçta kıyafet tespitinde elbiseden çok başlıklara önem verilmiş ve askeri barışta halktan, savaşta ise düşmandan ayırmaya yarayacak başlıklar kullanılmıştır.
13. Bayrak ve Sancaklar Salonu:
Bu salonda Osmanlı İmparatorluğuna ait sancaklar, Cumhuriyet Dönemine ait Alay Sancakları ve yabancı devletlere ait bayraklar sergilenmektedir.
14. Çadırlar Salonu:
Askeri Müze’deki çadırların tümü Osmanlı İmparatorluğu dönemine aittir. En erken örnekleri 17.yy.dan başlayan çadır ve çadır parçalarından oluşur.
15. Şehitler Galerisi:
Bu bölüm tarih boyunca bağımsızlıkları ve Vatan toprağı uğruna büyük zaferler kazanırken, yine aynı uğurda canlarını feda eden tüm şehitlerimize atfedilmiştir.

Diğer Salonlar ise;
16. Meşrutiyet Salonu, 17. I. Dünya Savaşı Salonu, 18. Çanakkale Savaşı Salonu, 19. Kurtuluş Savaşı Salonu, 20. Kore-Kıbrıs Salonu, 21. Etnoğrafik Eserler Salonu, 22. Genelkurmay Başkanları Salonu, 23. Kenan Evren Salonu, 24. Atatürk Salonu, 25. Mehter Enstrümanları Salonu, 26. Harbiye Hamamı, 27. III. Selim Köşesi, 28. Fermanlar, Beratlar, Yazma Eserler Salonu.

Halka Açık Mehter Konserleri: 500 kişilik modern Atatürk salonunda müzenin açık olduğu günlerde (Pazartesi-Salı dışında) her gün 15.00 – 16.00 saatleri arasında Mehterin tarihçesini anlatan İngilizce ve Türkçe multivizyon ile 20’şer dakikalık iki seans halinde verilen konser ilgi görmektedir.

Askeri Müze Ziyaret Gün ve Saatleri: Dini bayramların birinci günü, yeni yılın ilk günü yanı sıra Pazartesi ve Salı günleri dışında her gün 09:00-17:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.
Ziyarete açık olan her gün Saat 15:00-16:00 Mehter Takımı konseri vardır.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Yazı Hakkındaki Düşüncelerinizi Paylaşır mısınız ?

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.