İstanbul Tarihi Camiler

istanbul camileri

İstanbul

İstanbul yüzlerce yıldır bir çok kültüre ev sahipliği yaparken konuklarına hep nazik davranmış ve içinde barındırdığı kültürlerin en güzel parçalarını bünyesinde saklamayı bilmiştir. İstanbul’un tarihinde bir çok kültüre ait yapılar bulunurken önemli parçaları hiç kuşkusuz muhteşem mimarileriyle İstanbul Tarihi Camileri oluşturmaktadır.

İstanbul’daki bu tarihi camiler birer ibadethane olmakla birlikte, muhteşem mimarileriyle de her zaman ziyareçilerini etkilemeyi başarmıştır. Sultanahmet Camii, Süleymaniye Camii, Ayasofya gibi mabedler İstanbul’daki tarihi camilere en güzel örneklerdir.

İstanbul Tarihi Camileri yerli ve yabancı turistlerce her mevsim gezilirken, yerli turistler için özellikle İslamiyete özgü özel geceler ve tabii ki Ramazan ayı bir başka önem taşıdığı için bir başka yoğun ziyaret sayısıyla karşılaşılır.

İstanbul’a gelip de eğer İstanbul Tarihi Camilerini de görmeden gitmek istemiyorum diyenler için güzel bir kolajı sizlere sunuyoruz.

ayasofya

Ayasofya

1- Ayasofya Cami

Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’un fethi sonrasında ilk Cuma namazını kıldığı Ayasofya, Dünya’nın 8. harikası olarak da adlandırılıyor. 537 yılında tamamlanan Bizans kilisesinden camiye dönüştürülen yapı İstanbul’un simgelerinden. Devamı…

blue mosque

2- Sultanahmet Cami

İstanbul silüetine altı minaresiyle harika bir görsel şölen sunan Sultanahmet Camisi, içerisindeki Türk mavisi (Turkuaz) iznik çinileri sebebiyle yabancı turistlerce “Blue Mosque” olarak bilinmektedir.
Her zaman sık ziyaret edilen Sultanahmet Camisi, Ramazan ayında İstanbul’un toplanma noktası gibidir. Devamı…

süleymaniye

Süleymaniye Cami

3- Süleymaniye Cami

Osmanlı mimarisinin en güzel özelliklerinin yansıtıldığı mabedlerden biri olan Süleymaniye Camisi için Mimar Sinan; “Kıyamete kadar yıkılmayacak cami” demiştir. Mimar Sinan aynı zamanda cami yapımında bir çok zekice detay ve sırlarını da yapıya aktarmıştır.
Caminin özel detay ve sırlarını öğrenmek için Tıklayın… 

Eyüp Sultan camisi

Eyüp Sultan Cami

4- Eyüp Sultan Cami

Peygamber efendimiz Hz. Muhammed’in vahiy katipliğini de yapan Hz. Ebu Eyüb el-Ensari, İstanbul seferinden dönemeyerek bugünkü Eyüp Sultan Camisinin olduğu yerde şehit düşmüştür. İstanbul’un fethi sonrasında Fatih Sultan Mehmet ‘in hocası olan Akşemsettin’in rüyasında görmesiyle Fatih Sultan Mehmet tarafından cami ve türbe olarak inşa edilmiştir. Devamı…

Eminönü Yeni Cami

Eminönü Yeni Cami

5- Eminönü Yeni Cami (Valide Sultan Camii)

Yapımı tam 74 yıl süren Eminönü Yeni Cami (Valide Sultan Cami) tamamlanana kadar kaç padişahın tahttan geçip gittiğin okuyunca çok şaşıracaksınız. Devamı…

mihrimah sultan cami

Mihrimah Sultan Cami

6- Mihrimah Sultan Cami

Mimar Sinan’ın erken dönem eserlerinden olan Mihrimah Sultan Camileri Edirnekapı ve Üsküdar’da olmak üzere İstanbul’da iki tane bulunuyor. Mihrimah Sultan Camilerinin sırları ve hikayeleri oldukça ilginç. Devamı…

büyük mecidiye cami

Ortaköy Camii – Büyük Mecidiye Camii

7- Büyük Mecidiye (Ortaköy) Cami

İstanbul silüetinde kendisine en çok yer bulan ve meşhur İstanbul Boğaziçi Köprüsüyle aynı karede sıkça fotoğraflanmasıyla ünlü olan Ortaköy Büyük Mecidiye Camisi, Sultan Abdülmecid’in ünlü mimarlar Balyan ailesine yaptırdığı eseridir. Devamı…

fatih cami

Fatih Cami

8- Fatih Cami

Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul fethinden sonra inşa ettirdiği İstanbul’un yedi tepesinden birinde yer alan ve konum olarak da önemli bir yere sahiptir. Fatih Camii, Fatih Sultan Mehmet ile birlikte bir çok devlet adamı, sadrazam ve şeyhülislamın da türbesini içinde barındırmaktadır. Devamı…

şemsi paşa cami

Şemsi Ahmet Paşa Cami – Kuşkonmaz Cami

9- Şemsi Ahmet Paşa Cami (Kuş konmaz Camisi)

Şemsi Ahmet Paşa’nın tarihi eserlerin, camilerin üzerine sürekli pisleyen kuşları sevmemesiyle başlayan hikaye, Zeki ve Matematik dehası olan Mimar Sinan’ın ustaca düşündüğü bir formülle “Kuş Konmayacak” şekilde tasarlanmıştır. Devamı…

Kalenderhane Camii

Kalenderhane Cami

10- Kalenderhane Cami

İstanbul’un fetih sonrası kiliseden camiye dönüştürülen yapılarından biridir. Tarihi 9. veya 10. yüzyıla dayandığı düşünülmektedir. Devamı…

arap camii

11- Arap Cami

Tarihi İstanbul’un fethinden çok öncelere dayanmaktadır. İstanbul’u kuşatan arapların 8. yüzyılda yaptığı, İstanbul’un en eski camisidir. Mimarisinden ve araplar tarafından yapılması nedeniyle bu adı almıştır. Devamı…

3 Yorumlar

Gezilecek Yerler 21 Temmuz 2015 - 09:02

güzel bir liste hazırlamışsınız elinize sağlık 😉

Reply
Yavuz Selim 4 Haziran 2017 - 13:12

ilk okuduğumuz da camiinin nerede olduğu da yazarsa en azından görmek için plan yaparken kolaylık sağlar. faydalı bilgi teşekkürler.

Reply
Eda 19 Ocak 2019 - 21:49

Cok guzel olmus elınıze saglık sındı kendıme bir rota çizip gezecegım ,Sevgıler

Reply

Yazı Hakkındaki Düşüncelerinizi Paylaşır mısınız ?

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.