Muğla’da Gezilecek Yerler

by İSTANBUL'DA GEZ !

Türkiye’nin en Güneybatısında yer alan hem Ege hem de Akdeniz’e kıyısı olan tam bir tatil şehridir Muğla. Özellikle yaz aylarında Bordum, Fethiye, Marmaris gibi ilçelerinde oldukça fazla yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapmaktadır.

club-halikarnas-bodrum

Club Halikarnas Sezon Açılışıydı ve Muhteşemdi

İstanbul – Muğla arası yaklaşık 700 km’dir. Muğla’nın Dalaman ilçesinde ve Milas-Bodrum ilçelerinde yer alan Havalimanları sayesinde uçakla ve kara yoluyla Muğla’ya ulaşmak mümkündür.

Muğla’da gezilecek yerleri düşündüğümüz zaman Muğla, Antalya ve İzmir gibi hem deniz hem de kültür turizmi için oldukça fazla gezilecek yere sahiptir. Muğla dendiğinde ise akla ilk gelenler elbette bir dünya harikası olan Ölüdeniz, Dalyan ve İztuzu Plajı’dır.

Muğla’da gezilecek yerler içinde eğlence mekanlarına yer vermiyor olsam da 1979’dan beri hizmet veren ve Dünyaca ünlü yıldızları misafir eden “Club Halikarnas” Bodrum’a gidenlerin mutlaka uğraması gereken yerlerden. Harika manzarası, Aziz Petrus Kalesi sütunları ve atmosferi ile eğlenceli bir gece geçirmek mümkün.

O halde bir hayli uzun bir listede Muğla’da Gezilecek Yerleri sizlerle paylaşmaya başlıyorum.

girdev-yaylasi-golu

Girdev Gölü

Girdev Yaylası ve Gölü

Muğla’da gezilecek yerler listesine en az bilinenden başlamak istedim. Elektriğin olmadığı, 1800 metre yükseklikteki Girdev Yaylası, doğa turizmi için biçilmiş kaftan. Her şeyden uzak bir tatil yapmak isteyenler Muğla – Antalya sınırındaki Torosların arasındaki Girdev Yaylasına gelebilir.
Kuş göç yolu üzerinde yer alması sebebiyle Girdev Gölü yabancı turistlerce aslında bizden daha çok biliniyor. 🙂 Eren Dağı üzerine yapılacak kayak merkezi sonrası buraların daha popüler olması bekleniyor.
Girdev Gölü ise, Girdev Yaylasından aşağı inilerek ulaşılan sığı bir göl. Etrafı otlaklarla çevrili gölde bulunan kalıntılar, ev temelleri Ksantos (Xanthos) Antik Kentinde yaşayan insanların yaz aylarında buralarda geçirdiğini düşünüdürüyor.
Girdev Yaylasında bir de turistik tesis var. Girdev İzci ve Çadır Kampı. İhtiyaç halinde jeneratörlerle elektrik verilen tesiste elektrik yok. 8 odalı tesiste 24 saat sıcak su ve wc bulunuyor. Girdev Yaylasındaki bu tesisin sahibi ise İskoçya’da yaşamış ve kendisine 1.5 ay ömür biçilmiş bir kanser hastası olan Devrim Kurt. Devrim bey buraya gldikten sonra sağlığına kavuşmuş. Girdev’de herşey organik…
Doğa tutkunu bir gezgin iseniz sadece doğanın sesini dinleyebileceğiniz bu tesisi de altenatifler arasına koyabilirsiniz.

oludeniz-fethiye

Ölüdeniz – Fethiye

Ölüdeniz

2006’da Dünyanın en güzel kumsalı seçilen Ölüdeniz, Fethiye’de bir mahalledir. Doğal bir coğrafi şekil olan Lagun’un arkasında kalan sakin kalan deniz bölümü yüzmeye doyamayacağınız bir hal almakta. Ölüdeniz’e Fethiye merkezden 12 km mesafede ulaşmak mümkün.

İztuzu Plajı ve Dalyan

İztuzu Plajı, Muğla Ortaca İlçesindeki Dalyan’ın çıkışında yer alan 4.5 km uzunluğunda bir plajdır. Koruma altındaki plaj tatlı ve tuzlu suyun bir arada olduğu ender plajlardandır. İztuzu Plajı aynı zamanda koruma altında olan Caretta Carettaların (Deniz Kaplumbağası) üreme alanlarından biridir. İztuzu Plajına araçla ve Dalyan’dan tekne turları ile ulaşmak mümkün.

iztuzu-plaji-dalyan

İztuzu Plajı

Kayaköy

5 bin yıllık tarihi olan, bir dönem rumların da yaşadığı 1957 depreminde ise harabe hale gelen Fethiye’ye bağlı bir mahalledir. Büyük ve küçük bir kilise, şapellerin bulunduğu kayadan evlerden oluşan Açık Hava Müzesi niteliğinde bir köydür. Turistlerin de ilgisini çeken Kayaköy eski yerleşim üzerine inşa edilmiştir. Şimdilerdeki evlerin neredeyse hepsi 19. yüzyıl yapımıdır.

saklikent-kanyon

Saklıkent Kanyonu

Saklıkent Kanyonu

Muğla’da gezilecek yerler listesindeki vazgeçilmezlerden biri de Saklıkent Kanyonu’dur. Özellikle yaz aylarında sıcak Muğla gününü serinleterek harika bir doğa harikasını gezme deneyimini kaçırmayın. Muğla – Antalya sınırını çizen Karaçay’ın kalkerli arazide oluşturduğu 18 km uzunluğundaki kanyon 200 mt yükseklikte ve oldukça soğk ve yüksek debili bir suya sahip. Girişindeki yüksek debiyi atlatmak için yapılan bir platformdan girişi yapılan Saklıkent Kanyonu içinde yer yer belinize kadar suya girip 2 metreye kadar daralan kanyondan geçip şelaleye ulaşmak mümkün.
Fethiye’den kalkan dolmuşlarla veya aracınızla Fethiye’den 40 km uzaklıktaki Kayadibi köyü yakınlarındaki Saklıkent’e ulaşmak mümkün.
Teknoloji ve Yandex Navigasyon, Google Maps gibi uygulamaların çağında nasıl gidilir diye yazmıyorum artık 🙂

kiz-kumu-plaji-marmaris

Kız Kumu Plajı – Marmaris

Kız Kumu

Denizin üzerinde yürümek ister misiniz ?
Evet evet yanlış duymadınız, harika bir efsaneye konu olan Kız Kumu‘nda denizin üzerinde yürümek mümkün. Tekneyle de ulaşabileceğiniz Kız Kumu, Marmaris – Datça yolu üzerindeki Orhaniye’de gizli bir koyda bulunuyor. Portakal ve Limon ağaçlarından dilediğinizce yiyebileceğiniz sakin bir köy olan Kız Kumu, Muğla’da gezilecek yerler listenizde mutlaka yer almalı.
600 metre uzunluğundaki kırmızı kumların üzerinde denizin ortasına kadar yürüyebilirsiniz. Size uzaktan bakan biri denizin üzerinde yürüdüğünüzü zannedecektir.
Kız Kumu Efsanesine göre kralın kızı ve sevgilisi gizlice burada buluşurlarmış. Kızın ışık tuttuğu yere kürek çeken delikanlı, ışığa vardığında sevgilisiyle buluşurmuş burada. Bir gün kralın adamları kızın yerine geçip ışık tuttuğunda kürek çeken delikanlı kralın adamlarını fark eder ve kaçar. Kralın kızı da kralın adamlarından koşarak kaçmış. Koşarken denizin içine doğru koşan kralın kızının denizde bastığı her yer efsanevi bir şekilde kum olarak kralın kızının koşmasına izin vermiş. Kralın adamlarından birinin oku kızı vursa da genç adam ve kralın kızı kaçmayı başarır ve bir daha haber alınamaz. Genç kızın kanı ise kumları bugün bile hala kırmızıya boyamaktadır.

jeep-safari-fethiye

Jeep Safarileri Harika! Araçlardakiler birbirini, geçtiğimiz köylerdeki halk da bizi ıslatıyordur 🙂

Tekne Turları

Fethiye’den 12 Adalar Tekne Turu en ünlülerinden olmakla birlikte, Kelebekler Vadisi turu da mutlaka tecrübe edilmesi gerekenlerden. Bununla birlikte, Marmaris, Datça, Göcek, Dalyan’dan tekne turları var. Her biri başka güzel koylara ve adalara yüzme molaları ve öğle yemekleri ile birlikte yapılan tekne turları tüm günü güzel geçirmeniz için iyi bir alternatif olacaktır.

Bodrum Kalesi

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi olarak kullanılan Bodrum Kalesi, St. John Şovalyeleri tarafından bugün ana karaya bağlanmış bir adada inşa ederken, Papa bu inşaata verdiği önemi Bodrum Kalesi inşaatında çalışanların Cennete gideceğini söyleyerek belirtmiştir. 1409’da başlayan inşaar 1523’te tamamlanabilmiştir.
Bodrum Kalesinde halen yaz aylarında çeşitli konser ve gösteriler de yapılmaktadır. Biletlere ünlü bilet satıcısı firmadan ulaşmanız mümkün 😉

Kelebekler Vadisi

Fethiye’den kalkan teknelerle ulaşabileceğiniz Kelebekler Vadisi, Fethiye‘deki Babadağ’ın eteklerindeki bir vadidir. Kaplan Kelebeği başta olmak üzere 80 tür Kelebeğin vadide her yıl yaşamasından adını alır. Şimdilerde eski ihtişamını yitirdiği önceden çok daha fazla kelebeğin olduğunu söyledi tekne kaptanımız. Hatta eskiden Kelebeklerden toprağın göremeyecek kadar kelebekle kaplandığını ancak şimdi o kadar fazla kelebek olmadığını söyledi. Yine de Kelebekler Vadisi koruma altında ve özel bir şirketin eğitim ve araştırmalar yaptığı biliniyor.

kayakoy-fethiye

Kayaköy – Fethiye

Göcek

Uluslararası yatların yeşil ve mavinin birleştiği bu harika koyda demirlediği ve günübirlik teknelerin başlangıç ve bitiş noktası olan harika bir koydan bahsediyoruz. Göcek, teknelerin uğrak yeri olarak daha çok kullanılmakta. Muğla – Fethiye yolu üzerindeki Göcek aracınızla veya teknenizle geldiğinizde bile sizi harika denizi ve koylarıyla kucaklamaya hazır.

Köyceğiz Gölü

Dalyan ve İztuzu plajı’nın hemen yukarısında kalan ilçeye adını veren göldür. Bu gölün sularının Dalyan yapması ve sonrasında İztuzu Plajına ulaşılır.

12-adalar-tekne-turu

12 Adalar Tekne Turu Harikaydı 😉

Marmaris Kalesi / Marmaris Arkeoloji Müzesi

Marmaris’e hakim konumu ve harika manzarası ile gece gündüz bir başka güzel olan Marmaris Kalesinde Knidos, Burgazada ve Hisarönünde çıkan kalıntıların sergilenmekte. Marmaris Kalesi, Ege ve Akdeniz arasında geçişin sağlandığı önemli bir yerde konumlandırılmıştır. Marmaris Kalesinin, M.Ö. 1044’te yapıldığı, Büyük İskender tarafından onarıldığı ve Kanuni Sultan Süleyman tarafından da Rodos Seferi (1522) öncesi yenilenerek büyütüldüğü biliniyor. 1. Dünya Savaşında Fransız donanması tarafından vurulan Marmaris Kalesi büyük hasar görmüştür. En son 10 yıllık bir restorasyon sonrası 1991’de müze olarak ziyarete açılmıştır.

Maosoleum-mozule-aniti

Mozule Anıtı – Dünyanın 7 Harikasından biri

Mozule Anıtı

Dünyanın 7 Harikasından biri sayılan Mozule Anıtı (Maosoleum) Kral Mausolos adına kızı ve kız kardeşi tarafından Halikarnassos’da (bugünkü Bodrum’da) yaptırılan bir anıtkabirdir. Bodrum Merkez’de Turgut Reis Caddesinde yer alan ve şu anda yerinde sadece temelleri ve bir kaç kalıntısı bulunan anıtkabir British Museum’da sergilenmektedir. Miniatürk’te bir modeli olan Mozule Anıtı (Maosoleum) M.Ö. 355’te yapılmaya başlanmıştır.

Babadağ – Yamaç Paraşütü

Fethiye’nin yamacına sığındığı Babadağ, daha çok Ölüdeniz’e doğru yapılan yamaç paraşütü atlayışlarından dolayı ünlü olmuştur. Ölüdeniz’den ve Fethiye’den dolmuşlarla gidilen Babadağ’dan genelde inişler Yamaç Paraşütü ile olur 🙂 Hani Facebook profillerinde veya instagram’da gördüğünüz o Ölüdeniz arka planıyla çekilen selfi/görçek/özçekim var ya işte o atlayış Babadağ’dan yapılır.

knidos-antik-kenti-datca

Knidos Antik Kenti – Datça

Datça

Muğla’nın en güzel yerlerinden biri olan Datça sanki sadece koylarında yüzelim denizinin keyfini çıkaralım diye Allah’ın bir lütfu olarak Muğla’ya hediye edilmiş bir doğa harikasıdır. Yine de Datça’da Knidos Antik Kenti, Can Yücel’in evi, Değirmenler ve taştan evleriyle dar sokakları gezilebilecek yerler arasında yer alabilir. Yine de benim için Datça denince aklıma önce Tekne turları ve harika denizi geliyor.

Marmaris Çubucak Orman Kampı

cennet-adasi-mugla

Cennet Adası

Marmaris – Datça yolu 23. km ‘de yer alan Çubucak Orman Kampı , çadırınızı kurup veya karavanınızı park edip orman hayatını yaşayabileceğiniz harika bir yer. Günlük fiyatların oldukça uygun olduğu orman kampı Muğla’da doğayla iç içe sakin bir tatili arzulayanları bekliyor.

Cennet Adası

Marmaris’te Ormanlarla kaplı Nimara Yarımadasında yer almasına rağmen Cennet Adası adını almıştır. Gerçekten çok harika bir denizi ve manzarası olan Cennet Adasına uzun bir yürüyüşle de geçilebildiği gibi tekne turlarının da uğrak yeri olan Cennet Adasında bir çok restoran ve kafeterya yer alır.

cubucak-orman-kampi

Çubucak Orman Kampı – Marmaris

Saklı Göl – Marmaris

Marmaris – Muğla yolu üzerindeki Çamlı Köyüne doğru girdiğinizde Sedir Adası yolunda kolayca ulaşabileceğiniz Saklıgöl aslında bir göl değil, Dalyan’daki gibi nehrin sazlıklar arasında denizle buluştuğu bir kanal diyebiliriz. Burada özel bir işletmeye ait restoranda sessiz sakin bir gün geçirebilir veya Sedir Adasına gitmeden önce kahvaltınızı burada yaparak yolunuza devam edebilirsiniz.

Cedreae / Kedreai /Sedir Adası

Kelebekler-vedisi

Kelebekler Vadisi

M.Ö 6. yüzyıldan günümüze izler bırakan ve Gökova Körfezinde yer alan Sedir Adası, Kleopatra plajı ile Karya döneminden kalan tarihi eserler ile Muğla’da Gezilecek Yerler Listenizde mutlaka olması gereken bir yer.
Sedir Adasında bulunan Kleopatra Plajı tam bir efsane. Kumsaldaki kumların kendi kendine çoğalan ve mikroskobik ortamda bakılınca hareket etme özelliği olan nadir bir kum cinsi. Hatta bu kumu dönemin komutanı Marcus Antonius’un adada aşk yaşadığı sevgilisi Kleopatra için Mısır’dan özel getirttiği söylenmektedir. Bu sebeple de Sedir Adasında bu özel kumun bulunduğu harika plajın adı da Kleopatra Plajıdır.
Sedir adasında Helenistik ve Roma döneminden antik liman, tiyatro ve agora ile bir kaç kalıntı bulunmaktadır.
Sedir Adasına Marmaris’ten günübirlik turlarla ve Muğla – Marmaris yolu üzerinde, Gökova Körfezindeki Çamlı İskelesinden tekneler kalkmaktadır.

Muğla Antik Kentleri

Telmessos Antik Kenti

Tanrı Apollon’un oğlu Telmessos’un adını alan şehir bugünkü Fethiye‘dir. M.Ö. 6. yüzyıllara dayanan bir tarihi vardır. Fethiye bu antik kentin üzerine kurulmuştur. Fethiye merkezindeki tepelerde de kaya mezarları bulunmaktadır.

letoon-antik-kenti-mugla

Letoon Antik Kenti

Letoon Antik Kenti

UNESCO Dünya Mirasları Listesine 1988’de alınan Letoon Antik Kenti, Fethiye – Kaş yolunn 65. km’sinde bulunur ve tarihi M.Ö. 7. yüzyıllarına dayanır.

Knidos Antik Kenti

Bilim, Sanat ve Mimarlıkta oldukça önde gelen bir kent olan Knidos, Datça’daki Tekir burnu üzerine kuruludur. Zamanın en iyi ikinci tıp okulunun kurulduğu kentte, Astronomi ve Matematikçi Eudoksus, Dünyanın 7 Harikasından biri olan İskenderiye Feneri’nin mimarı Sostratos da yaşamıştır. Eudoksus’un geliştirdiği mevsimleri gösteren Güneş Saati halen burada görülebilir.
Knidos’un en önemli yapısı Afrodit Tapınağı’dır. Afrodit’e ait Dünya’nın tek çırılçıplak tanrı heykeli de budur. Şu an sadece kaidesi bulunan heykel Afrodit Tapınağının ortasındaydı ve tüm kapılar bu meydana açılıyordu.
Knidos’ta 20 ve 5 bin kişilik iki tiyatro vardı. Ancak, 20 bin kişilik olan büyük tiyatronun mermerleri ve taşları gemilerle götürüldüğü için malesef görülemiyor.
Knidos’ta yapılan kiliselerdeki yerler, kaplayan renkli mozaikler halen görülebiliyor.

tlos-antik-kenti

Tlos Antik Kenti

Tlos Antik Kenti

Likya’nın en önemli yerleşim yerlerinden olan Tlos için Hitit Kaynaklarında “Ülke” ibaresi kullanılmıştır. Fethiye’ye 42 km uzaklıktaki Tlos Antik Kenti, Akdağların batı yamacından başlar ve Yaka Köyü sınırları içinde olup Antalya sınırına kadar ulaşarak çevredeki en büyük antik kent olarak bilinmektedir. Tlos Antik Kenti’nin güneyinde Saklıkent Kanyonu, batısında Fethiye yer almaktadır. Tlos Antik Kenti içinde mahalleler ve köyler olduğu da araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır.

Sidyma Antik Kenti

Fethiye’nin Dodurga ve Boğaziçi köyleri yakınında bulunan Sidyma Antik Kenti, zamanın etkisiyle doğanın kucakladığı, kollarına aldığı bir kent olarak günümüzde ziyaret edilmektedir. Surların, Lahitlerin sarmaşıklar ve bitkilerle kucaklaşmış halleri doğa ananın tarihi nasıl kucakladığını koruduğunu anlatan bir eser gibi ve görülmeye değer.

ksantos-antik-kenti

Ksantos (Xantos) Antik Kenti

Labranda Antik Kenti

Milas Kocayayla’da çamların arasında yer alan Labranda Antik Kenti, günümüzde en iyi korunmuş antik kentlerden biridir. İçerisinde Zeus Tapınağının da yer aldığı Labranda Antik Kenti, Krialılar için hac yeriydi ve kutsal bir yerdi. M.Ö. 8. yüzyıla kadar giden tarihi kentte saray kalıntıları olduğu düşünülen büyük yapılar, andron(Kutsal Şölenler için büyük yapı) ve Zeus tapınağı halen görülebilir yerlerden.

Pınara Antik Kenti

Fethiye’ye 45 km uzaklıktaki Minare Köyü yakınlarında bulunan antik kent Likya uygarlığının önemli kentlerinden biridir. Antik kentten günümüze hamam, lahit ve kaya mezarları, tiyatro, agora gibi kalıntılar ulaşmıştır.

Ksantos (Xanthos) Antik Kenti

Likya uygarlığının en büyük idari merkezi olarak bilinen Ksantos Antik Kenti de Fethiye’ye 46 km uzaklıkta yer alıyor. UNESCO Dünya Miras Listesine 1988’de giren kentte yapılan ilk kazılardan çıkan eserler bugün İngiltere’de British Museum’da sergilenmektedir. M.Ö. 8. yüzyıldan günümüze kalan Ksantos Antik Kentinde tiyatro, kilise ve lahit mezarları görülebilir.

kaunos-kaya-mezarlari-dalyan

Kaunos Kaya Mezarları – Dalyan

Kaunos Antik Kenti

Dalyan’da tekne turuna çıkanlar iyi bilirler, İztuzu Plajına doğru sazlıkların arasından ilerlerken yan taraftaki dağlardaki kaya mezarları Kaunos Antik Kentine aittir. Köyceğiz sınırları içinde bulunan antik kentte tiyatro, çeşme, agora, tapınak gibi kalıntılar halen görülebilmektedir.

Amos Antik Kenti

Marmaris’te Turunç Koyunun üzerindeki bir tepede yer alan Antik Kentte yapılan kazılarda diğer antik kentlere göre farklı olarak  kira sözleşmesine ait yazıtlar bulunmuştur. Bugün iyi durumda bir tiyatro, tapınak ve bazı heykeller ile kaideler görülebilmekte.

bodrum-kalesi

Bodrum Kalesi

Myndos Antik Kenti

M.Ö. 2. yüzyılda Legeller tarafından kurulan bir kenttir. Sonrasında ise Pers Hükümdarına bağlı bir Kral olan Mausolos’un bugünkü Bodrum Gümüşlük’te yeniden kurduğu şehirdir. M.Ö. 640 yılında kurulmuştur. Bizans Kilisesi, birkaç sur, su içinde kalan dalgakıran ve kule kalıntısının dışında toprak üstünde görülen pek bir şey yoktur. Ancak dikkatli bir şekilde toprak üzerine bakıldığında üstü örtülü sütunlar, mozaikler gibi bazı parçalar görülebilmekte.

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

1 yorum

Marmaris 20 Temmuz 2016 - 12:04

Yazınız harika ! Marmaris veya çevresini bir daha ziyaret edersiniz bekleriz.

Reply

Yazı Hakkındaki Düşüncelerinizi Paylaşır mısınız ?

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.