Türkiye’nin güney kıyısında yer alan Antalya, Türkiye’nin turizm merkezlerinin başında gelen bir şehir olarak ön plana çıkıyor. Gerek yaz turizmi, gerek kışın iş toplantıları sebebiyle çokça ziyaret alan Antalya’da gezilecek yerler de oldukça fazla.
İstanbul’dan gezmek için Antalyayı tercih edecekler kara veya hava yolunu kullanmak zorundalar. İstanbul – Antalya arası yaklaşık 700 km’lik bir mesefe. Antalya’da Antalya ve Gazipaşa (Alanya) olmak üzere iki hava limanı mevcut.
İstanbul’dan Antalyayı gezmek için tercih edenlerle öncelikle Antalya’da gezilecek yerleri paylaşmak istiyorum.
Antalya’da gezilecek yerler geniş bir coğrafyaya yayılmış haldedir. Antalya’da gezilecek yerleri okuduktan sonra mutlaka nasıl gidileceği ve nerede olduğu ile ilgili bilgiler edininiz. Antalya, Alanya, Kaş, Kalkan, Belek, Side, Manavgat, Konyaaltı, Aksu, Gazipaşa gibi uzun bir sahil şeridi üzerinde kurulu yerlerden oluşmaktadır.
Antalya’da gezilecek yerleri sıralamadan önce özellikle Kaş, Kalkan, Kemer, Belek, Side, Alanya, Konyaaltı, Manavgat gibi yerlerde özellikle yazın lüks otellerde konaklayarak güzel bir yaz tatili geçirebileceğinizi, bunların içinde en az el değmiş olanı ve daha az gelişmiş ancak, doğal güzellikleri ile otellerin önüne geçen Kaş, Kemer ve Kalkan’ı tavsiye ettiğimi de bilmenizi isterim.
Antalya’da gezilecek yerlerde bir başlık altına almadığım ancak, hemen her sahilde başvuru noktalarını bulacağınız Dalış, Tekne Turu, Dağcılık, Safari gibi özel etkinliklere katılabilirsiniz. Bu tarz turlar Antalya’da gezilecek yerlerden bazılarını paket halinde sunmakta ve rehber eşliğinde güzel bir gün geçirmenizi de sağlayabilmektedir.
Karain Mağarası
Türkiye ve Antalya’da gezilecek yerler listesinde bir numara’da yer alması gereken bir yer Karain Mağarası. Türkiye’nin en büyük içinde insan yaşayan mağarası, Türkiye’nin en eski mağaralarından ve yaklaşık 500.000 yıllık tarihiyle insanlık tarihi için bir el feneri görevi gören özel bir yerdir. Antalya’ya 27 km uzaklıktaki Karain Mağarası, Antalya – Burdur yolunda 13ç km’den itibaren işaretçiler vasıtasıyla bulabileceğiniz bir mağaradır.
Kekova (Kaş)
Türkiye’nin tek batık kenti burada. Karadan ulaşımın olmadığı Kekova’ya teknelerle geziler düzenleniyor.
Olimpos
Antalya’da gezilecek yerler arayan, ahşap evlerde de kalırım, çadırda da diyorsan, macera, doğa tatili isterim, sırt çantamla gelir tatilimi yaparım diyorsan Olimpos tam sana göre. Antalya’ya 90 km uzaklıktaki bu şirin mahalle Caretta Caretta’ların üreme alanı olması sebebiyle koruma altındadır.
Kayak Tırmanış, Rafting gibi ektrim sporları yapabileceğiniz Olimpos, adını Helenistik zamandaki dağ grubundan almıştır.
Xanthos Antik Kenti
UNESCO Dünya Mirasları listesine 1988’de giren Xanthos Antik Kenti, Antalya-Muğla sınırında bulunur. Geçmişi Milattan öncesine dayanan kent, Antik çağda Likya’nın en büyük idari merkeziydi. Likya, Pers, Roma, Bizansın etkisinde kalan Xanthos defalarca yıkılıp yapılmış.
Myra Antik Kenti
Likya uygarlığından kalan Myra’da kazılar halen devam etmektedir. Alüvyon tortularının altında kalan kısımlar açığa çıkartılmaya çalışılıyor. Noel Baba olduğuna inanılan Aziz Nicholaos’ın ölümüyle yapılan Noel Baba Kilisesi, Kaya mezarları ise mutlaka görülmeli.
Patara Plajı (Kaş)
Caretta Carettalar’ın üreme alanlarından olan plaj koruma altında. Parata Plajını özel yapan bir diğer özelliği ise Yeşilçam Filmlerindeki çöl sahnelerini burada çekmiş olmaları 🙂
Patara Antik Kenti
Likya’nın en eski ve en önemli şehirlerinden biri olan Patara Antik Kenti, M.Ö. 8. yüzyıllara ait paraların ve seramiklerin bulunması tarihin çok daha eskilere kadar gidebileceğini gösteriyor. M.Ö. 1200’lerde burada Hitit medeniyetinin yer aldığına dair de emareler vardır.
25. yılını dolduran Patara Antik Kenti kazıları halen devam etmektedir. Bu kazılarda meclis, tiyatro, surlar, hamamlar, 13 adet kilise, bazilikalar ve kazısı devam eden bir deniz feneri ortaya çıkmıştır.
Düden Şelalesi
Kepez Hidroelektrik Santralinden kaynağını alan Düden Şelalesi, Antalya merkezine 10 km uzaklıktadır. Akdeniz’e iki ayrı yoldan akan Düden Şelaleleri Yukarı ve Aşağı Düden olarak adlandırılır. Aşağı Düden Şelalesi Antalya merkeze 8 km uzaklıktaki 40 metrelik falezlerden denize dökülür ve görülmeye değer bir parçasıdır.
Alanya Kalesi
Alaeddin Keykubad’ın yaptırdığı 13. yüzyıl Selçuklu eseri olan Alanya Kalesidir günümüze kadar uzanan, oysa Alanya Kalesi’nin tarihi Helenistik döneme kadar uzanır. Son olarak Kanuni Sultan Süleyman’ın fethettiği Alanya Kalesi, burçlar, kuleler, sarnıçlarla doludur. Sarnıçların bir kısmı halen kullanılır. Kaleye araç trafiği vardır, yürüyerek çıkmak 1 saati bulacaktır.
Alanya Kalesinin ünlü Kızıl Kulesi’de bir çok yerde farklı bir eser gibi görünse de Alanya Kalesinin bir parçasıdır. Taşıması kolay olduğu için pişmiş kırmızı tuğladan tapılan kule Kızıl Kule ismini almıştır.
Damlataş Mağarası (Alanya)
Alanya merkezine 3 km uzaklıktaki Damlataş Mağarası, 1948’de taş ocağı için bir dinamit patlaması sonucu bulunmuştur. Yılın 6- ile 8 ayı damlayan mağara’nın içerisindeki Karbondioksit, Radyoaktive, Yüksek nem ve alçak yapı olması sebebiyle Astım hastalığına iyi geldiği bilinmektedir. Yaklaşık 200 metre uzunluğundaki mağara Antalya’da gezilecek yerler listenizde mutlaka olmalı 🙂
Aspendos (Serik)
Köprüçay ırmağı ile limana bağlanması, önemli bir ticaret yolu üzerinde oluşundan sebeple her çağda elde edilmek istenen Aspnedos ismi, sandığınız gibi Roma veya Bizans değil Anadolu dilidir. Aspendos’un en önemli yapısı Antik Tiyatrosudur. Günümüzde de antik tiyatrolar içinde durumu en iyi olan ve en iyi korunmuş olanı Aspendos Antik Açık Hava Tiyatrosu’dur.
Yapımı ile ilgili de bir hikayesi vardır. Kralın kızını almak isteyen iki ikiz kralın istediği en güzel yapıyı oluşturmak ister. Karmaşık yollarla şehre su getiren sarnıçlardan etkilenen kral, açık hava tiyatrosunda en arkadan gelen fısıltının akustiğinden de fazlaca etkilenmiş ve kızını dev kılıçla ikiye bölerek her iki mimara vermiştir. Açık hava tiyatrosunda en arkadan gelen fısıltı; “Kral kızını bana vermeli” dir 🙂
Sapadere Kanyonu (Alanya)
Alanya’ya 44 km uzaklıktaki Sapadere Köyünde yer alan 360 metre uzunluğundaki 400 metre yüksekliğine bir
kanyondur. Çok uzun bir geçmişi olmayan kanyon keşfinden sonra Alanya Kaymakamı Hulusi Doğan’ın katkılarıyla 2008’de turizme açılmıştır. Kanyon’a özel turlarla ulaşım sağlanabilmektedir.
Sapadere Kanyonu boyunca doğanın neredeyse tüm nimetleriyle karşılaşmak mümkün. Şelaleler, çeşitli ağaçlar ve en sonda ise mutlu sonla biten bir film gibi gürleyen şelalesi ve şelalesinin oluşturduğu dev kazanı (şelaleden akan suyun oyuntusuyla oluşan coğrafi bir şekil) ile Sapadere Kanyonu bir doğa harikasıdır. Yaz aylarında dev kazanında yüzmek de mümkün oluyor 😉
Yalan Dünya Mağarası (Gazipaşa)
Antalya’da gezilecek yerler listesinin ilginç bir noktasındayız. Gazipaşa’da yer alan Yalan Dünya Mağarası ismini Yalan Dünya dedirtecek bir hikayeden almış. Gazipaşa’nın 7 km yakınındaki Beyrebucak köyünde yer alan Yalan Dünya Mağarası, içinde kendi halinde yaşayan bir adamın hayatında bir kez dışarı çıktığında çevrede ilk görüşte aşık olduğu tek aşkının, mağarada oluşan göçükle birlikte sonsuzluğa uğurlanmasıyla herkese Yalan Dünya dedirtmiş.
Yalan Dünya Mağarasının 5 milyon yıllık bir oluşumun eseri olduğu ve bu oluşumun halen devam ettiği belirtiliyor.
Harika sarkıtlar ve sarı, beyaz kahverengi tonlarındaki mağara ziyaret etmek isteyeceğiniz cinsten.
Manavgat Şelalesi
Manavgat Şelalesi, Manavgat nehinin tüm suyunun 3-4 metre gibi kısa bir mesafeden yüksek debiyle geniş bir alanda akmasıyla “Şelale” dendiğinde akla gelen o yüksekten akan su algısını değiştiren ender doğa güzelliklerindendir. Manavgat ilçesinden 5 km uzaklıktaki şelale’ye ulaşım oldukça kolay ve çeşitlidir.
Antalya Oyuncak Müzesi (Kaleiçi)
Sunay Akın’ın İstanbul’da İstanbul Oyuncak MüSzesi’yle başlattığı serüven, 2011 yılında Kale içinde Antalya’da devam ediyor.
Antalya Arkeoloji Müzesi
Konyaaltı Caddesinde yer alan Antalya Arkeoloji Müzesinin hikayesi, 1.Dünya Savaşı sonrası Antalya çoğunluğu arkeologlardan oluşan askerler tarafından işgal edilince başlar. Etrafta gördükleri eserleri toplayan İtalyanların bu hareketlerinden rahatsız olan Süleyman Fikri Erten, yaptığı başvuru sonrasında oluşumu başlayan bir müzedir.
Kaleiçi
Antalya kent merkezi denebilir aslında buraya. Tarih kokan dar sokaklarında keyifli gezintiler yapılabilir. Evler halen kullanımda olup, orijinal hallerini korumaktadır. Surlarla çevrili bir yer olan Kaleiçi’nde bazı surlar karadan bazıları da denizden çevirir kenti.
Kaputaş Plajı (Kaş)
İnstagram hesabınızda gezerken yaz aylarında sıkça etiketlenen plajlardan biridir. Kaş ile Kalkan arasındaki sahil yolunda yer alan Kaputaş Plajı. 187 basamakla inilen plajın özelliği suyunun yer altından kumlar arasından süzülerek gelmesi. Berrak Turkuaz rengin ve soğuk suyun sebebi de budur.
Dünya’nın en büyük Tünel Akvaryumu olma özelliğine sahip Antalya Akvaryumu, 40 tematik akvaryumu, Buz Müzesi, Kar Dünyası ve WildPark ile akvaryumun dışında Antalya gibi sıcak bir kentte Buzun, kar topu oynamanın keyfini yaşamanızı sağlıyor.
Yivli Minare Camii
Antalya’nın simgesi olan cami, 8 yivli minaresinden alıyor adını. Selçuklu tarzını taşıyan Yivli Minare Camii 1239 yılında yapılmış.