İstanbullu, İstanbul’da gezerken ilkbaharın gelmesiyle sonbahara kadar her fırsatta en yakın sayfiye yerlerinden olan Prens Adalarını ama en çok da Büyükadayı sık sık ziyaret eder. Gezmesi keyifli, denize de girilebilen ve şehir içinden kolayca ulaşılabilen adaların en popüleri olan Büyükada’da bir gün nasıl geçirilebilir? Geçmiş deneyimlerimize tazelerini ekleyerek sizler için yeniden derledik.
Öncelikle Büyükadaya ulaşmak lazım öyle değil mi ? İstanbul’da Bostancı, Kartal, Kadıköy, Kabataş iskelelerinden Büyükada Seferleri düzenlenmektedir. Bostancı, Kadıköy ve Kabataş’tan şehir hatları vapuru ile ulaşılabilen Büyükada’ya Kartal, Kadıköy, Bostancı, Kabataş, Eminönü, Bakırköy ve Yeşilköy‘den özel motorlarla Büyükada seferleri düzenlenmektedir. (Özel motorlarla Büyükada Sefer saatlerine ulaşmak için ilçe isimlerine tıklayınız.) Büyükada Vapur Saatlerine ulaşmak için tıklayın.
Büyükada’ya ulaştıktan sonrası için bir kaç alternatif var keyifli zaman geçirmek için. Tabii ki bu alternatifler zevkinize göre değişkenlikler gösterecektir.
Büyükada’yı denize veya havuza girmek için tercih edenlerdenseniz iskelede adaya iner inmez çeşitli plajların özel ücretsiz motorlarını kullanarak bu plajlara ulaşmanız mümkün. Yörükali Plajı, Yada Beach gibi…
Büyükada’da erguvanların, tarihi yalıların ve köşklerin arasında gezmek isteyenlerdenseniz Büyükada Bisiklet Kiralama konusunda oldukça fazla seçeneğin olduğu bir yer. Bisikletle uğraşıp yorulmak istemiyorum diyenlerdenseniz bir ada klasiği olan Faytonları kullanarak Büyük veya Küçük ada turlarını seçerek adayı gezmek mümkün. Büyükada’da Fayton fiyatları, Adalar Belediyesi tarafından bu sezon için Büyük tur için 79 TL, Küçük tur için 67 TL olarak belirlenmiş. Ama siz siz olun yol ortasında faytona binmeye çalışmayın fırsatçı bazı arkadaşlar fiyatları kafasına göre belirlediğinde olan cebinizdeki paranıza olabilir.
Büyükada’da Gezilecek Yerler
Peki geldik bu Büyükada’ya nereleri gezelim derseniz anlatmaya başlıyorum.
Aya Yorgi Kilisesi, Büyükada klasiğidir Hristiyan alemi için ikinci Hac noktası olması sebebiyle 23 Nisan ve 24 Eylül tarihlerinde özellikle akın akın ziyaretçilerini ağırlayan ve geçmişi 1700’lü yıllara dayanan bir tarihi eserdir. Devamı…
Dil Burnu, Büyükada’nın en bilinen piknik alanıdır ki bu sezon iyi bir şekilde yenilenmiş ve bakım yapılmış. Manzarası da harikadır, çam ağaçları arasındaki mis kokusu da. Büyükada ziyaretimde çok para harcamadan evden getirdiklerimle piknik yaparım diyenler için ideal.
Adalar Müzesi, iki farklı yerde konumlanan müzede çeşitli sergiler de düzenlenmektedir. Temel olarak Adalar tarihi hakkında çeşitli bilgilerin yer aldığı bir müze. Müze Resmi web sitesi için Tıklayın.
Reşat Nuri Güntekin’in Evi, ünlü Türk romancısının evi de Büyükada Müzesininden sonra gelir.
Hamidiye Camii, 2. Abdülhamit tarafından yaptırılmıştır ve görülmeye değer eserlerdendir.
Ada Kule, Yücetepe’de yer alan Ada Kule manzarası görülmeye değer.
Büyükada’da Ne Yenir ?
Büyükada’ya geldiğinizde genellikle havalar düzelmeye yüz tutmuş olacaktır ve muhtemelen de balık mevsimi bitmiş olacaktır. Bu sebeple balık restoranlarında iyi balık bulmak için balıktan iyi anlamak şart. Ancak, bu balık restoranlarındaki mezeler bir çok kişi tarafından tercih ediliyor.
İzmir Lokma, Büyükada’da en ünlüsü hemen iskeleden saat kulesine çıkarken sağ tarafta bulunan lokmacıdır.
Soslu Kornette Dondurma, Büyükada’ya gelince dondurma yemeden dönmek olmaz. Bu konuda yarışan bir kaç mekan var elbette. Zincir markalardan MADO her ne kadar adaya adım atsa da, Büyükada’nın en çok tercih edilen dondurmacıları Pirinkipo ve Mio Amore. Özel soslu ve daha uzun forma sahip olan kornetlerde, lezzetli ve çok çeşitli dondurmalar tatmak mümkün.
Büyükada Şekercisi, Büyükada’nın yeni mekanlarından biri olmasına rağmen, rengarenk ve enerji dolu bir mekan. Çeşitli şekerleme ve lokum çeşitleri bulunan Büyükada Şekercisinde çilekli ve normal limonata, özel yöntemlerle damıtılan kahveler, Magnolia ve Aşk İksiri gibi özel lezzetlerle gününüzü daha tatlı bir hale getirebilirsiniz.
Büyükada Geçmişi
İstanbul‘un Adalar ilçesini oluşturan Prens Adalar grubunun en büyüğü olması sebebiyle Büyükada ismini alan bu güzel sayfiye yeri, İstanbul’un ilk fethedilen yerlerindendir. Cumhuriyetin ilk yıllarına kadar hapishane, sürgün yeri olarak kullanılan Büyükada, cumhuriyetin ilk yıllarından sonra sayfiye yeri olarak kullanılmaya başlanarak bugünkü halini almaya başlamıştır. Devamı…
İstanbul’da Gez’in 😉