İstanbul resimlerine bir göz atsanız eminim ki çok sayıda boğaz köprüsü ile sanki iç içe geçen, denize sıfır bir cami fotoğrafı göreceksinizdir. Eminim tahmin ediyorsunuzdur bu camiyi; Ortaköy meydanında bulunan Büyük Mecidiye Cami veya halk adıyla Ortaköy Cami.
İstanbul’un simgelerinden olan Büyük Mecidiye Camisi ( Ortaköy Camisi ), Beşiktaş Ortaköy İskelesinin hemen yanı başında bulunan 19. yüzyıl eserlerinden olup, ünlü mimar Balyanlardan Nigoğos Balyan tarafından 1853 yılında Sultan Abdülmecid tarafından yaptırılmıştır. Osmanlının zarif barok mimarisinin örneklerinden olan cami İstanbul Boğazının eşsiz manzaralarından birine sahip ve denize sıfır konumdadır.
Bütün selatin camilerinde (Osmanlı devletinde Sultanların yaptırdığı cami anlamına gelir) olduğu gibi harim ve hünkar bölümü olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Harim halkın ibadeti için yapılan bölüm olurken, Hünkar Mahfili padişahların ibadetleri için yapılan bölümdür. Büyük Mecidiye Camisinin geniş ve yüksek pencereleri boğazın ışıklarını caminin içine taşıyacak şekilde inşa edilmiştir.
Tek şerefeli iki minareden oluşan Büyük Mecidiye (Ortaköy Cami)camisindeki tek kubbenin duvarları pembe mozaiktendir. Mihrap mozaik ve mermerden, mimber ise somaki kaplı mermerden yapılmıştır ve ince bir işçiliğin ürünüdür.