Gezilecek Yerler İstanbul: Tarihi Yarımada

by İSTANBUL'DA GEZ !

Gezilecek Yerler İstanbul yazı dizimize Tarihi Yarımada’dan başlıyorum.

İstanbul yazı dizisinde Fatih’ten ayırıyorum. Çünkü; İstanbul’un en eski ve tarihi yerleşim merkezi olarak Tarihi Yarımada ve Fatih’in kalan bölümü.
Tarihi Yarımada’da Roma ve Bizans İmparatorluklarından da eserlerin yer alırken, Fatih’in kalan bölümlerinden Osmanlı İmparatorluğu izlerini taşıyor.

Tarihi Yarımadayı, Sarayburnunda M.Ö. 658 yılında İstanbul’un ilk kurduğu yerden başlayarak, Şehzadebaşı semtine oradan Yenikapıya doğru inen açılmasıı sınır olarak kabul ettim. Bu alandan Topkapı, Fatih ilçesi içerisinde sizlerle paylaşacağım.

Gezilecek Yerler İstanbul: Tarihi Yarımada

ayasofya1Ayasofya Camii Müzesi

537 Yılında yapılan Ayasofya Kilisesi, yaklaşık 1500 yıllık bir geçmişe sahip. Ayasofya Camii olarak kullnılmaya başlanması ile ilgili zaman zaman söylemler de bunların. Devamı …

 

Çemberlitaş

Konstantin 300’ün kendi adına Apollon tapınağından getirttiği büyük sütun, İstanbul’un en eski simgelerinden. Sarı tadılatlarda etrafına koruma amaçlı sarılan demir çemberler sonrası bugüne çemberli taş olarak gelen sütunun asıl boyutunun daha uzun olduğu dairede olduğu söyleniyor. Devamı …

Dikilitaşdikilitaş 2012

İstanbul’un en eski yapılarından olan Dikilitaş, 390 yılında Mısır’dan İstanbul’a uzun bir yolculuğun ardından getirilmiştir. Getirildiği dönemde bugünkü Sultanahmet Meydanında yer alan Hipodromda dikiliydi ancak, Hipodrom’dan günümüze ancak bu kadarı kalabildi. Devamı…

Aya İrini Kilisesi

Bizans’ın İstanbul’daki ilk kilisesi olan Aya İrini, İstanbul’un ilk müzesinin de temellerinin atıldığı yerdir. İstanbul’daki ilk müze de Aya İrini’de ziyarete açılmıştır. Devamı…

Yerebatan Sarnıcı

Ayasofya gibi yaklaşık 1500 yıllık bir geçmişi olan ve 542 yılında yapılan Yerebatan Sarnıcı, şimdiki İstanbul’un gerçek İstanbul’dan yaklaşık 8-12 metre daha yüksekte olduğu düşünülürse, daha yüzeyde olduğu düşünülmekte. Eski İstanbulluların sarnıçtan sepetle evlerine balık çektikleri de rivayetler arasında. Devamı…

sultanahmet1Sultanahmet Camii

Sultanahmet’in “Altın” minareli cami isteğiyle ortaya çıkıp, kıvrak bir zekayla imkansızlıklar dolayısıyla “Altı” minareli olarak inşa edildiği rivayet ediliyor. 1616’da tamamlanan Sultanahmet Camii Turkuaz ve Mavi ağırlıklı çinileriyle turistler tarafından “Blue Mosque” olarak da adlandırılmakta. Devamı…

 

Topkapı Sarayı

Fatih Sultan Mehmet’in yaptırdığı Topkapı Sarayının olduğu yerde daha önceleri de devletin merkezi yönetimine ait yapı olduğu biliniyor. Osmanlı İmparatorluğunun yönetim merkezi olan Topkapı Sarayı şimdilerde Osmanlı İmparatorluğuna ait eserlerin sergilendiği bir müze olarak ziyaret ediliyor. Devamı…

topkapı sarayıGülhane Parkı

Topkapı Sarayına dahil olarak Has Bahçe olarak kullanılan Gülhane Parkı, sonraları saraydan ayrı bir şekilde anılmaya başlandı. Zaman zaman farklı amaçlarla kullanılsa da Gülhane Parkı, bugün halen bir has bahçe gibi hürmet görmeye devam ediyor. Devamı…

Mısır Çarşısı

Eminönü Meydanında yer alan çarşı Baharatçıları, aktarları ile çokça rağbet gören İstanbul’un en eski çarşılarından biridir. Devamı…

Kapalı Çarşı

Dev bir labirenti andıran kapıları, sokakları, hanları ile Kapalı Çarşı İstanbul’un ve Dünya’nın en eski çarşılarından. Alışveriş Merkezi tanımının da temelini oluşturan Kapalı Çarşı, Altın, Mücevher, Hediyelik eşyaların satıldığı ve turistlerin çokça ziyaret ettiği bir merkezdir. Devamı…

süleymaniyeSüleymaniye Camii

Mimar Sinan’ın kalfalık eserim dediği Sülaymaniye Camii, İstanbul’un en önemli simgelerinden. Mimar Sinan bu camiyi yaparken is odaları gibi bir çok zekice ayrıntıyı yapıda uygulayarak Süleymaniye Camii’nin sırlarla dolu bir şekilde günümüze gelmesini sağlamıştır. Devamı…

Büyük Postane

Dünyanın en büyük postanesi olan Büyük Postane, yapıldığı günden beri işini yapmaya devam ediyor. 1909 yılında tamamlanan PTT Müzesi de ziyaret edilebilir. Devamı …

İstanbul Haritası

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

1 yorum

Talat türkkan 3 Mayıs 2018 - 21:16

Iunkapandan eminöüne giderken küçükpazar ve tahtakale yolu tarihi yarımadasa kalıyormu

Reply

Yazı Hakkındaki Düşüncelerinizi Paylaşır mısınız ?

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.