Türkiye’nin İlk Sinema ve Televizyon Müzesi TÜRVAK’ta

by İSTANBUL'DA GEZ !

türvak istanbulTürker İnanoğlu tarafından kurulan TÜRVAK Sinema ve Televizyon Müzesi, İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde yer alan Sinema ve Televizyonculuğun Türkiye’deki geçmişini birinci elden kanıtlarla meraklılarına sunan Türkiye’nin ilk ve tek Sinema-Televizyon Müzesidir.

Sinema-Televizyon Müzesi 9 salondan oluşan dev bir kompleks. Bu 9 salon İçerisinde bir sinema salonu, bir cafe, bir balmumu heykel müzesi, televizyon ve sinemanın geçmişinin belgelerinin sunulduğu salonlar yer almaktadır.
Sinema Müzesi’nin giriş katı diğer tüm katların bir özeti gibi düzenlenmiş bir karmadır. Aynı zamanda cafe olarak da hizmet veren alanda lezzetli mönüler yer almakta.
Sinema-Televizyon müzesinin cafesinde yer alan mönüler lezzetli olduğu kadar keyifli de; günün menüleri ismini unutulmaz Türk filmi repliklerinden alıyor: “Güzel Olduğunuz Kadar Küstahsınız da!”, “N’ayır, N’olamaz”, “Sen Arkadaşımın Aşkısın!”, “Senin Annen Bir Melekti Yavrum!”, “Size Baba Diyebilir miyim?” ve “Yumurcak”.
sinema televizyon müzesi
Sinema-Televizyon müzesi salonlarında; Türkiye’de ilk kez kullanılan kameralar, çekim ekipmanları, filmler, film banyo cihazları, ışıklar gibi teknik materyaller olduğu gibi Film afişleri, gazete küpürleri, sinema biletleri ve Türk sinemasının nadide fotoğraflarından oluşan dev bir koleksiyon yer alıyor. Muhsin Ertuğrul’un ilk sesli çekim yaptığı kamera (İstanbul Sokakları Filmi / 1933) görülmesi gereken en ilginç parçalardan birisi olarak müzede öne çıkıyor.

Sinema-Televizyon Müzesi’nin bir salonunda ise “Jale Kuşhan Balmumu Heykel Müzesin’deki” gibi Türk Sinemasının unutulmaz karakter oyuncuları Kemal Sunal, Sadri Alışık, Adile Naşit, Belgin Doruk, Ayhan Işık, Yılmaz Güney, Öztürk Serengil, Hulusi Kentmen, Vahi Öz, Necdet Tosun ve Feridun Karakaya’nın filmlerde canlandırdıkları karakterlerin balmumu heykelleri sergilenmektedir.
türvak beyoğlu
Sinema-Televizyon Müzesinin bir kısmında ise; Türkiye’deki televizyonun geçirdiği tüm evreler ve yakın tarihi sergileniyor. Yine bu bölümde; kayıt cihazları, TV kameraları, siyah beyaz dönemi sinyal tabelaları, 70’li yılların stüdyo monitörleri, TRT’nin ilk siyah beyaz ve renkli kamerası, video kaydediciler, özel efekt cihazları (ağır çekim, hızlı çekim), stüdyo ve aktüel kameralar gibi teknik ekipmanlar sergilenirken; duvarlarda ise nostaljik siyah-beyaz dönemi TV program fotoğrafları ve spikerlerin portreleri ile daha sonraki yıllarda televizyonla şöhreti yakalayan ünlülerin fotoğrafları yer alıyor.

Peki bu kadar kocaman bir müzeyi ülkemize kazandıran Türker İnanoğlu kimdir ve neden bu TÜRVAK’ı kurmak istemiştir.

Türker İnanoğlu Kimdir ve TÜRVAK NEDİR ?

Türker İnanoğlu, Türk sineması ve Televizyonculuğu için Mihenk taşlarından biri olduğu gibi simgeleşmiş bir isim. 55 Yıllık sinema ve televizyon hayatında çıraklıktan başlayan kariyeri, yardımcı yönetmenlik, yönetmenlik, yapımcılık, sinema salonları sahibi, tv kurucusu ve gösteri merkezi sahibi olarak büyümüş, kurumsallaşmış ve bugünlere gelmiştir.

Türker İnanoğlu Türk sinema ve televizyonculuğundaki geçmişini, hatıralarını, heyecanlarını hem gelecek nesillerle paylaşmak hem de sinema ve tv ye emek veren ihtiyaç sahibi meslektaşlarının da yardımına koşmak, sinema ve televizyonculukta kariyer planlayan gençlerin eğitimine destek vermek, sinema ve televizyon sektörüne elemanlar yetiştirmek için 1996 yılında TÜRVAK adı ile Türker İnanoğlu Vakfını kurmuştur.

TÜRVAK, İstanbul Kavacık ilçesinde kurulduktan sonra bugünkü binasına; Yeni Çarşı Cad. No:24 Galatasaray Meydanı Beyoğlu adresine taşınmıştır.

TÜRVAK Sinema-Televizyon Müzesi Pazartesi hariç her gün ziyarete açık olup 10.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Yazı Hakkındaki Düşüncelerinizi Paylaşır mısınız ?

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.