İstanbul’da Ramazanda Gezilecek Yerler

by İSTANBUL'DA GEZ !

5 Haziran 2016 akşamı ilk teravih namazı ile başlayacak olan on bir ayın sultanı Ramazan, İstanbul’da bir başka geçer elbette. İstanbul’da Ramazan etkinlikleri, İstanbul Camileri ve türbelerin ziyaretleri derken yüksek maneviyat ve mutlulukla İslam dini mensuplarınca çoşkuyla kutlanır İstanbul’da Ramazan.

İstanbul, başkentliğini yaptığı Osmanlı İmparatorluğunun bırakmış olduğu İslam eserleri, İstanbul Camileri ve türbeleri ile Ramazan ayının keyifle ve yüksek maneviyatla geçirilmesini sağlayan harika bir şehir. Bir yanda Topkapı Sarayında kutsal emanetler, bir yanda evliyaların şereflendirdiği topraklar, bir yanda da ezan seslerinin birbirine karıştığı birbirinden güzel camileri ile İstanbul Ramazan etkinlikleri için biçilmiş kaftan.

İstanbul bu kadar zenginliğe sahipken ben de boş duramadım ve İstanbul’da Ramazanda Gezilecek yerleri derleyip toparladım. İnşallah, Ramazan ayında her şey gönlünüzce olur ve Ramazan ayının maneviyatından hep birlikte faydalanırız.

istanbul6Topkapı Sarayı

İstanbul’un fatihi Fatih Sultan Mehmet’in şehrimize kattığı harika bir eser. Osmanlı İmparatorluğunun büyüklüğünü simgeleyen bir yönetim merkezi, şimdilerde müze olarak kullanılması yanı sıra İslam emanetlerine sahip çıkan Osmanlı İmparatorluğu sayesinde Kutsal Emanetlerimiz burada sergilenmektedir. 24 saat Kuran-i Kerim okunan kutsal emanetler dairesinde Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sav) ve halifelere ait özel eşyalar, kabe ve Kuran-i Kerim’in orijinalleri yer almaktadır.

hirkai-serifHırka-i Şerif Camii

Alemlere Rahmet olarak gönderilen İslam Peygamberi, Hz. Muhammed (sav) Miraç’ta giydiği hırkasını Hz. Ali ve Hz. Ömer’e vermek istediğini vasiyet etmiş ve bu hırka günümüze Veysel Karani’nin kardeşinin soyundan gelmiştir. Sultan Abdülmecid, Hırka-i Şerif’in sergilenmesi için özel olarak bu camiyi yaptırmıştır. Ramazan ayında Öğle ve İkindi vakitlerinde Hırka-i Şerif sergilenmektedir.

Eyüp Sultan camisiEyüp Sultan Camii ve Türbesi

Hz. Muhammed’in uzun süre vahiy katipliğini yapan Ebu Eyyüb El Ensari’nin türbesi Fatih Sultan Mehmet’in hocası Akşemseddin İstanbul’un fethi sonrası rüyasında görmesiyle ortaya çıkan bir türbedir. Özellikle sabah namazlarında ve Ramazan ayında oldukça fazla ziyaret edilmektedir.

 

 

oruc-babaOruç Baba

1453’te şehrin kuşatması ve fethi sırasında Fatih Sultan Mehmet’in askerlerinden olduğu ve askerlere su ve yiyecek götüren bir asker olduğu rivayet edilen Oruç Baba, susuz günlerde dahi askerlere su tedarik ettiğinden ötürü “BABA” lakabını aldığı söylenir. Bir başka rivayet ise fakir bir derviş olan Oruç Baba, fakir halinde dahi ibadetini hiç bırakmadan sirke ve kuru ekmekle oruç açtığından ötürü bu adı almıştır.
Bu sebeple Ramazan ayında Allah’tan isteklerini Oruç Baba türbesi, şeker, ekmek, sirke, lokum gibi çeşitli yiyecekler dağıtıp insanların iftar yapmasını sağlayan insanlarla dolup taşar. Özellikle Ramazan ayının ilk iftarında Oruç Baba türbesi ziyaretçi akınına uğruyor.

ayak-iziSultan 1. Abdülhamit Han Türbesi – Peygamber Efendimiz Kadem-i Şerif (Ayak İzi)

Eminönü Yeni Cami’nin arkasındaki yoldan yaklaşık 200 metre sirkeci yönüne ilerlediğinizde hemen yolun sağ köşesindeki türbe Sultan 1. Abdülhamit ve oğlu 4. Mustafa’ya ait. Osmanlı’nın 27. ve 29. padişahlarının türbesinin ise özel misafiri Hz. Muhammed (sav) Kadem-i Şerifi yani ayak izidir.

Sultanahmet Camii ve Sultanahmet Meydanı

İstanbul’da Ramazan etkinliklerinin en uğrak adreslerinden birisi de Sultanahmet Meydanıdır. Tarihi meydanda Sultanahmet Camii, Türk İslam Eserleri Müzesi, Dikilitaş, Yılanlı sütun, Alman Çeşmesi ve hemen karşısında Ayasofya bulunduğu için oldukça uğrak bir yerdir. Bu tarihi zenginliğe bir de Fatih Belediyesinin Ramazan için yaptığı şenlik alanı eklendiğinde yerli yabancı bir çok turistin ilk uğradığı yerlerden biridir.

Merkez Efendi Camii ve Türbesi

Yavuz Sultan Selim’in kızı Şah Sultan hayrıdır. İstanbul Zeytinburnu’nda surların Mevlana kapısından çıkınca cadde karşısındaki semtte yer alır. Şeyh Merkez Efendi için yaptırılmıştır. Şeyh Merkez Efendi, Yavuz Sultan Selim’in eşi Hafsa Sultan hastalandığında 41 baharatla yaptığı Mesir Macunu ile Valide Sultan’ın sağlığına kavuşmasına sebep Fatih Sultan mehmed türbesiolmasıyla bilinir. Merkez Efendi 22 Mart günü Sultan’ın isteği ile cami minarelerinden mesir macunu dağıtarak bugünkü Mesir Macunu Şenliği kavramının da fikir insanı olmuştur. Şeyhe saygıdan her Ramazan ayında ziyaret edilir.

Fatih Camii ve Fatih Sultan Mehmet Türbesi

İstanbul’un fatihi, Fatih Sultan Mehmet’in yaptırdığı küçük bir şehir diyebiliriz. Ancak, bu mekanı asıl Ramazan ayında özel kılan Fatih Sultan Mehmet’in türbesi ile birlikte Osmanlı İmparatorluğundan bir çok ismin burada mezarının olmasıdır.

ayasofya-camiiAyasofya Camii

Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’un fethinden sonra ilk Cuma Namazını kıldığı yer burasıdır. Yine Fatih Döneminde bu sebeple camiye çevrilmiştir. Yapı mimarisinin mükemmelliği ile birlikte içeride bulunan bir çok hanedan mensubunun mezarı ziyaret sebeplerindendir.

 

Aziz Mahmut Hüdayi Hazretleri

İstanbul topraklarını şereflendiren velilerden olan Aziz Mahmut Hüdayi Hazretleri, Osmanlı İmparatorluğunda kendi dönemindeki padişahların bir çoğuna nasihatleri ile yol göstermiş bir alimdir. Sultanahmet ve Mihrimah Sultan Camilerinde verdiği vaazları ile bir çok insanın aydınlanmasına sebep olmuştur. Üsküdar’daki dergahında türbesi bulunmakta. Ramazan ayında Aziz Mahmut Hüdayi Hazretlerinin maneviyatından sebeplenmek isteyenlerin akınına uğramaktadır.

hz-yusa-turbesiHz. Yuşa Türbesi

İstanbul topraklarını şereflendiren önemli zatlardan olan Hz. Yuşa, Beykoz’da kendi adını taşıyan tepedeki türbesindedir. Hz. Musa ile İstanbul’a geldiği rivayet edilen Yuşa Peygamber, Hz. Musa’nın vefatından sonra burada peygamber olarak görevlendirilmiş ve İstanbul’da vefat etmiştir. Ramazan ayında bolca ziyaret edilen maneviyatı yüksek bir yerdir.

kabe-ortusuTürk İslam Eserleri Müzesi

Dört Halife döneminden başlayan ve Osmanlı zamanına kadar uzanan yolculuktaki Türk ve İslam eserlerinin sergilendiği müze Sultanahmet Meydanının hemen yanında yer alırken, Topkapı Müzesindeki gibi Kutsal Emanetlere ev sahipliği yapmaktadır. Kuran-i Kerim’in ilk örnekleri kabul edilen Şam Evrakları yani ilk Kuran sayfaları, Kabe örtüsü gibi kutsal emanetleri ziyaret etmek mümkündür.

 

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Yazı Hakkındaki Düşüncelerinizi Paylaşır mısınız ?

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.