Şile’de Neler Yapılır?

by İSTANBUL'DA GEZ !

şile kalesiİstanbul’un gelişmiş ancak, bir o kadar da doğal kalmayı başarabilmiş şirin bir sayfiye yeri olan Şile, İstanbul’un kuzeyinde Karadeniz kıyısında yer alıyor. Şile‘nin tarihi ise Cilalı Taş Devrine kadar uzanıyor. Roma, Bizans, Selçuk ve Osmanlı imparatorluğuna ev sahipliği yapmış. Cumhuriyet döneminde ise ilk belediyeleşen yerlerden biri olan Şile, uzun bir dönem Üsküdar‘a bağlı bir belediye iken şimdi başlı başına bir ilçe.

İstanbul hep kalabalık kozmopolit bir şehir olarak göz önünde olsa da İstanbul’un da tatil yapılabilecek, denize girilebilecek, doğal güzelliklere sahip sayfiye yerleri de var. Şile de  çok tercih edilen tatil yörelerinden biri olarak her sezon tıklım tıklım.

Şile’de Gezilecek Yerlerşile feneri

Özellikle yaz aylarında İstanbul’da gezilecek yerlerden Şile, Tarihi Deniz Feneri, Şile Kalesi, Plajları, Limanı, eski çağlarda yerleşim olarak kullanılan mağaraları, Saklı gölü, Ağlayan Kayası, köyleri, Kumbaba Tepesi, Şelaleleri, Yeniköydeki tarihi hamam ve kiliseleriyle hem tarihi hem de doğal güzellikleriyle İstanbul’un cennet köşelerinden biri.

Şile ince kumunun yapısı ve içeriğindeki mineraller sayesinde kaliteli bir kum yapısına sahip bir çok plaja sahiptir. Ağlayan Kaya Plajı, Kumbaba Plajı, İmrenli, Ayazma, Sahilköy, Ağva ve Kurfallı plajları tercih edilebilir.

Şile bezinden yapılan tekstil ürünler de adına festivaller yapılacak kadar ünlü olan bir diğer şileye özel ürünüdür. Şile Bezi ürünleri özellikle yaz aylarında tiril tiril rahatça giyilebilecek konfordadır.

Şile Tarihi Yerler

Şile Kalesi

Şile’de bulunan dört kaleden biridir. Şile’nin simgelerinden ve en çok bilinen, limandaki Ocaklıada üzerinde bulunan Şile Kalesi veya Ocaklı Kale olarak bilinir.

şile evleriŞile Feneri

Sultan Abdülmecid tarafından 1860 yılında yaptırılan Şile Feneri, Türkiye’nin uluslararası standartlardaki en büyük feneridir. Şile Feneri, günümüzde de aktif olarak çalışmaktadır. Şile Feneri aynı zamanda deniz fenerlerinin tarihi konusunda parçaların sergilendiği bir müze olarak da hizmet vermektedir.

Yeniköy Kiliseler ve Hamamlar

Şile’nin tarihine ait kalıntılarının yer aldığı bazı kilise ve hamamların olduğu biliniyor ancak, günümüzde bu kalıntıların boyları sadece birkaç metre.

Tarihi Şile Evleri

Şile tarihi çok uzun yıllar öncesine dayandığı gibi yerleşik halkın da kendine özgü ahşap evleri var. Görsel anlamda oldukça güzel bir açık hava müzesi haline getiriyor Şile sokaklarını.

Şile Doğal Güzellikleriağlayan kaya şile

Kumbaba Tepesi

Geçmişte Bizanslıların “Güneş Hamamı” olarak kullandığını öğrendiğimiz bölgede Bizans saray mensuplarının gemilerle gelerek “Güneş Banyosu” yaptığı bilgisine ulaşılmıştır. Evliya Çelebinin Seyahatnamesinde de bahsettiği Kumbaba ismi net bilinmeyen bir alimden adını almıştır. Kumbaba olarak bilinen bu alim, Mısır’da kumla hastalıkları tedavi etme yöntemi olan talassoterapiyi öğrenmiş ve İstanbul’a geldiğinde ise Şile’deki kum yapısının talassoterapiye en uygun kum yapısı olduğunu keşfetmiştir.

Ağlayan Kaya

Ağlayan Kaya, bir aşk hikayesinin efsaneleşmesiyle bağdaştırılan doğal bir güzelliktir. Şile’de adını verdiği bölgede kumsalın içinde yer alan bir kayanın üzerinden damlacıklar halinde sular akmaktadır. Akan bu suların, kayanın tanık olduğu üzücü bir aşk hikayesine dayanamayarak gözyaşı döktüğü için Ağlayan Kaya olarak adlandırıldığı bilinmektedir.

şile plajlarSaklı Göl

Ahmetli Köyünde yer alan Saklı Göl, harika doğası ile yeşilin her tonunun barındıran bir cennet. Saklı Göl‘de doğa yürüyüşü, bisiklet keyfi ve Saklı Göl restaurantındaki lezzetli yemekleriyle küçük kaçamaklar için harika bir yer.

Değirmençayı Şelalesi

8 metre yüksekliğinde ve 30 metre enindeki şelale Şile – Gebze sınırlarındaki Değirmençayı köyünün doğal bir güzelliğidir. Değirmençayı Şelalesinin, genç bir faylanma sonrası oluştuğu araştırmacılar tarafından bildirilmiştir.

Hacılı Şelalesikum zambağı

Hacıllı köyünde yer alan Hacıllı Şelalesi 10 metre yükseklikten akan ve çoğunlukla kış aylarında yoğun şekilde akmaktadır. Yaz aylarında suların çekilmesiyle zayıflamakta ve bazı kurak mevsimlerde kurumaktadır.

Kum Zambağı

Karadeniz yöresine ait özel türlerden biri olan Kum Zambağı, Şile plajlarında denizden 50 ile 200 metre uzaklıkta yetişir ve Ağustos – Eylül aylarında çiçek açar.

Şile Nerede, Nasıl Gidilir ?

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Yazı Hakkındaki Düşüncelerinizi Paylaşır mısınız ?

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.