İstanbul’da Bir Perili Köşk; Yusuf Ziya Paşa Köşkü

by İSTANBUL'DA GEZ !

perili köşk rumeliKim bilir belki hiç dikkatinizi çekmedi veya çok dikkatinizi çekmesine rağmen hep “Burası da kimin acaba ?” dediğiniz bir mekandan bahsetmek istiyorum bugün; Yusuf Ziya Paşa Köşkü.
Yusuf Ziya Köşkü, Rumeli Hisarı manzarasına bakarken İstanbul manzarası üzerinde  tüm yapılardan farklı özgün mimarisiyle göze çarpar.

Gelelim bu farklı mimarinin hikayesine; 1900’lerin başında Mısır Hidivi (Valisi) olan Abbas Hilmi Paşa’nın Başyaveri olarak görev yapan Yusuf Ziya Paşa 1910’lu yıllarda köşkün yapımına başladı. Fakat, köşk yapıldığı sırada 1914’te patlak veren 1. Dünya Savaşı nedeniyle askere alınan Yusuf Ziya Paşa Köşkü inşaatçıları sebebiyle yapımını bir süre durdurmak zorunda kaldı.

Yusuf Ziya Paşa son nefesini verdiği 1926 yılına kadar ikinci eşi Nebiye Hanım ve Nebiye Hanımın ilk eşinden olan 3 kızı ile birlikte Rumeli Hisarındaki köşkte yaşadı. Paşanın ölümünden sonra Yusuf Ziya Paşa ailesi 1993 yılına kadar köşkte yaşamaya devam ederken ilk katında kiracıları yaşadı. Savaşa gitmek zorunda kalan inşaat işçileri nedeniyle bitirilemeyen inşaatın boş kalan ikinci ve üçüncü katlar yüzünden köşk çevrede “Perili Köşk” adıyla anılmaya başladı. Yusuf Ziya Paşa Köşkü, 1993 yılında müteahhit Basri Erdoğan’a satıldı.

Yarım kalan yapının rölöve, restitüsyon, restorasyon ve uygulama projeleri, 1995- 2000 yılları arasında mimar Hakan Kıran tarafından gerçekleştirilirken Yusuf Ziya Köşkü 10 katlı son halini aldı. Proje aslına uygun olarak tamamlanırken, özellikle dış duvarları İngiltere’den ithal edilen özel tuğlalar ile 4 ayda kaplandı. 10 katlı Yusuf Ziya Paşa köşkü bir yanda Karadeniz, diğer yanda ise Marmara Denizi manzarası ile hem dışardan bakanları hem de içinden muhteşem İstanbul manzarasını izleyenleri mest ediyor.yusuf ziya paşa köşkü

Şimdilerde Borusan Holding’in faaliyetlerini sürdürdüğü Yusuf Ziya Paşa köşkü 19 Şubat 2007 yılından itibaren Borusan Holding bünyesinde ve köşkün 2030 yılı sonuna kadar kullanım hakkın da Borusan Holding’e ait. Perili Köşk, aynı zamanda Türkiye’nin ilk Ofis Müzesi olarak da ayrı bir yeri var. Hafta için Ofis, Hafta sonu ise Müze olarak hizmet veriyor.

2011 Yılında 100. yılını kutlayan Perili Köşk, Beşiktaş sahil yolundan Sarıyer istikametine giderken Rumeli Hisarı Mahallesinde yer alan Yusuf Ziya Paşa Köşkü (Perili Köşk), müze olarak gezilebilmekte ve giriş ücreti 10 TL.
Perili Köşk, Borusan Contemporary adıyla Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonundan beslenen, sergiler, etkinlikler, eğitici aktiviteler, yeni eserler ve mekana özgü yerleştirmeler gibi çeşitli programlara yer veren bir kuruluş aynı zamanda Borusan Holding Genel Merkezi olarak faaliyet göstermektedir.

Perili Köşk’ün ikinci katında yer alan Müze Cafe, eşsiz İstanbul manzarası ile misafirlerini lezzetli menüleri ve tarihi kokusu ile ağırlıyor.

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Yazı Hakkındaki Düşüncelerinizi Paylaşır mısınız ?

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.