İstanbul’un en kalabalık yerlerinden biri olan Eminönü meydanında bulunan Eminönü Yeni Cami, namı diğer Valide Sultan Cami önünden belkide defalarca geçtiğiniz bir yapı. Osmanlı Devleti döneminde yapımı en uzun süren yapı olarak da tarihe geçmiş bir yapıdır.
Öyle ki yapının başlangıcından bitimine Osmanlı Devleti Tahtından 3. Murat, 3.Mehmet, 1. Ahmet, 1. Mustafa (2 Kez tahta çıktı bu sürede), 2. Osman(Genç Osman), 4. Murat, 1. İbrahim, 4. Mehmet olmak üzere 8 Osmanlı Padişahı geçmiştir.
1589 yılında 3. Murat’ın karısı Safiye Sultan adına yapımına başlanan caminin yapımı o kadar uzun sürmüş ki Safiye Sultan adına yaptırılan camiyi görememiş. Cami yapımı önce Davut Ağa’nın Veba salgınında vefat etmesi ve sonrasında ise 3.Mehmet ve Safiye Sultan’ın vefatı ile bir süre durdurulduktan sonra 1661 yılında bu kez bir başka Valide Sultan, 4. Mehmet’in annesi Turhan Sultan tarafından yapımı yeniden başlatılmıştır. Neyse ki bu başlangıç sonrası inşaat kısa sürmüş ve 2. yılın sonunda 1663 yılında cami bir cuma namazında ibadete açılmıştır.
Cami yapımına başlayan Mimar Sinan’ın talebesi Davut ağa, Dalgıç Mehmet Ağa’ya devrettiği inşaatı yarım yüzyıl sonra tamamlamak Mustafa Ağa’ya nasip olmuştur.
Cami Külliyesinde; Mısır Çarşısı, Türbe ve Hünkar Kasrı’ndan oluşan yapılar yer alırken, Yeni Cami (Valide Sultan Cami) türbesinde; Hatice Sultan ile birlikte 2. Mustafa, 1. Mahmut, 3. Ahmet ve 4.Mehmet’in sandukaları bulunur.
Eminönü Yeni Cami (Valide Sultan Cami) külliyesinde yer alan Mısır Çarşısı günümüzde de tüm ihtişamı ve kalabalığı ile işlemeye devam etmektedir.
Bugün Eminönü Yeni Cami deniz tarafındaki kapısından baktığınızda karşınızda tüm ihtişamı ile Galata Kulesi ve Köprüsü yer alırken, bugün deniz ile Külliye arasında kalan geniş alan cami temelleri atıldığında tamamen denizle kaplıymış.
Eminönü Yeni Cami ve Külliyesi etrafındaki manzarası, külliye içerisindeki çeşitlilik dolayısıyla turistler ve fotoğrafçılar açısından eşsiz bir yapı olarak İstanbul’un göbeğinde yer almaktadır. Bu kalabalığın içinde normal vakit namazlarında yaklaşık 1500, Cuma namazlarında ise 7000-8000 kadar bir cemaate ibadet etme şansı vermektedir.