Bir Aşkın Balkonu Pierre Loti

by İSTANBUL'DA GEZ !

pierre loti tepesi“Louis Marie Julien Viaud” adını duyunca ilk tepkiniz, şu anda kaşlarınızı hafif çatıp okumaya devam edişiniz olsa gerek. Başlıkta Pierre Loti okudum ama yanıldım mı ki diye düşüneceksiniz.
Hayır Yanılmadınız. Pierre Loti Tepesini Pierre Loti yapan isimle başlamak istedim bu Haliç’in balkonu diyebileceğimiz güzel manzaraya.
Eyüp Sultan Türbesi ve Cami, Altın Boynuz Haliç ve İstanbul Sulieti ile benzersiz manzaralı Pierre Loti’de bugün sıcak çaylarımızı yudumlarken bizlere bu güzel manzarayı belki de fark ettiren Fransız ve Dünya Edebiyatının büyük ismi Pierre Loti.

1876 yılında bir Fransız subayı İstanbul’un görkemli endamıyla karşı karşıya gelecek ve bir daha hiç aklından çıkartmayacaktı. Bu Fransız Subayı “Louis Marie Julien Viaud” namı diğer Pierre Loti.
Tahitili yerliler ülkelerinde gördükleri bu Fransız denizcisini çok sevecek ve egzotik bir çiçek olan “Loti” adını bu subaya layık görecek ve bu egzotik çiçek yıllar sonra Dünya’nın En Güzel şehri İstanbul’da sıkça anılır olacaktı.
İstanbul gezilerinde, hem şehirden hem de Osmanlı kültüründen çokça etkilenen Pierre Loti, her fırsatta eserlerinde Osmanlı ve İstanbul kültüründen izler bırakır olmuştu.
pierre loti

Eyüp’teki Rabia Kadın Kahvesine gidip Haliç manzarasını izlerken yazdığı “Aziyade” romanındaki Aziyade ile de İstanbul’da tanışmış ve İstanbul aşkını ikiye katlamıştı.
İstanbul’a olan aşkı ve Türk milletini benimsemesi sayesinde 1.Dünya savaşı, Milli mücadele yıllarında ülkesi Fransa’nın da içlerinde olduğu Avrupa ülkelerine karşın Türkiye’yi kalemiyle cesurca savunan Pierre Loti, 1920’de “İstanbul Şehri Fahri Hemşehrisi” ünvanını aldı.

İstanbul’da bulunduğu yıllarda yaşadığı Eyüp’te yaşayan Pierre Loti ismi şehirde bir caddeye ve bir de kahveye vefa gösterisi olarak verilirken, bugün Pierre Loti tepesindeki kahve aslında Pierre’in sık sık uğradığı Rabia Kadın Kahvesiydi.
Haliç’in mükemmel manzarasını izlediğimiz Pierre Loti Tepesi’ne bugün Eyüp ile tepe arasında kurulu teleferik ile ulaşmak da mümkün.
İstanbul’u bir başka açıdan görmek isteyen tüm seyyahlar için Pierre Loti, mutlaka uğranması gereken bir durak.
Haliç ve İstanbul manzarası eşiliğinde sıcak çayınızı yudumlarken Nargile keyfi yapmayı ve Pierre Loti’nin kaleminden çıkan Aziyade’yi yazıldığı yerde okumak bir başka keyif olacaktır.

Pierre Loti tepesinde bugün Tarihi Kahve, Aziyade Restaurant, Yeşil Cafe, Nargilevi, 7 ayrı konaktan oluşan 67 oda ve 115 yataklı Turquhouse Hotel bulunmaktadır.

 

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Yazı Hakkındaki Düşüncelerinizi Paylaşır mısınız ?

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.