İstanbul Boğazına sıfır ve sahibi olduğu manzara ile büyüleyici olan Şemsi Ahmet Paşa Cami namı diğer Kuşkonmaz Camisi, İstanbul Boğazı kıyısında bulunan bir çok Balyan Kardeşler eserleri arasında Osmanlı’nın parlayan yıldızı Mimar Sinan’ın ustalık eserlerindendir. Kız Kulesine komşu olup Üsküdar-Harem sahili yolu üzerinde denize sıfır konumda yer alan Şemsi Ahmet Paşa Cami 1580 yılına dayanan tarihi ile bugün halen ayakta tıpkı Mimar Sinan’ın muhteşem diğer şaheserleri gibi.
Şemsi Ahmet Paşa Camisi inşa özellikleri bakımından Mimar Sinan üslubunun en güzel örneklerinden olup küçük ve şirin bir camidir. Cami, Külliye ve Türbe olmak üzere 3 bölümden oluşurken içerisinde bir de kütüphane bulunmaktadır. Kütüphane, külliye içerisindeki medresede hizmet vermektedir ve halen hizmet vermeye devam etmektedir.
2. Selim’in vezirlerinden olan Şemsi Ahmet Paşa’nın bu camiyi yapması için Mimar Sinan’ı seçmiş olması hakkında birbirine benzer iki rivayet vardır. Bunlardan ilki; Şemsi Ahmet Paşa, tarihi yapıların ve güzel eserlerin üzerine kuş pislemesinden nefret edermiş ve adına yaptırmak istediği caminin üzerine kuş pislememesini sadece matematik dahisi Mimar Sinan’ın yapacağına inanarak görevi Sinan’a vermiş.
Diğer rivayette ise Sokullu Mehmet Paşa’nın yaptırdığı camisi üzerine bolca kuş pisler ve bu durumu Şemsi Ahmet Paşa’nın Sokullu Paşayla alay etmesine sebep olurken, Şemsi Paşa kendi adına cami yaptırmaya karar verdiğinde bu durumla dalga geçtiği için kendisinin de aynı duruma düşmemesi için bir yol bulmak ister ve dahi Mimar Sinan’a görevi verir.
Sebebi her ne olursa olsun Mimar Sinan bu istek için bir yol bulmuş ve Karadeniz ile Marmara Denizi’nin birbirine karşılıklı esen rüzgarların kesiştiği, kuşların konaklayıp yaşayamadığı nokta olan bugünkü Şemsi Ahmet Paşa Camisinin yerini bulmuş ve camiyi inşa etmiştir. Buna ek olarak cami kubbesinde yer alan olukların içerisinden geçen rüzgarların çıkarttığı sesin de kuşların konmasına engel olduğu söylenmektedir. Bu sebepledir ki kuşların en durgun havalarda bile gelip pisleyemediği bu caminin diğer adı Kuşkonmaz Camisi olarak kalmıştır.
Hayatının son günlerini İstanbul Boğazında demirli Savarona Gemisinde geçirdiği günlerde Mustafa Kemal Atatürk, özellikle Anadolu yakası kıyıları ile yakinen ilgilidir ve o dönemde harap halde olan Şemsi Ahmet Paşa Cami’nin restorasyonu için görevlendirmede bulunarak caminin yenilenmesini sağlamıştır.
İstanbul’un tarihi çok eskilere dayanıp da henüz hizmet vermeye başlayan Marmaray Projesi yapım çalışmaları sırasında da yeniden restore edilmiştir.
İstanbul’da ziyaret için oldukça iyi bir seçim olan Şemsi Ahmet Paşa Cami bahçesinde fotoğraf çekmek, balık tutmak ve İstanbul Boğazının enfes manzarasının tadını çıkartmak (Ki bu manzarada; Topkapı Sarayı, Galata Kulesi, Dolmabahçe Sarayı gibi bir çok şaheser bulunuyor.) yapılacak en iyi seçimlerdendir.