Payedar Kahve Üsküdar

by İSTANBUL'DA GEZ !

payedar kahvePayedar Kahve, İstanbul’da Fotoğraf Çekilecek Yerler arasında en güzel yerlerden Üsküdar’da. Tarihi camileri, türbeleri, muhteşem boğaz manzarası ve Kız Kulesi ile Üsküdar tam bir açık hava müzesi.

Üsküdar Mihrimah Sultan Camisinin bir kaç fotoğrafını çekmek için gittiğimde tanıştım Payedar Kahve ile. Mimar Sinan, Mihrimah Sultan Camisini inşa ettiği sıralarda ikamet etmek için bitişik nizam iki ev yaparken birinde kendisi diğerinde ise müştemilat ikamet edecekti. Mimar Sinan bu iki evi yaptıktan yüzlerce yıl sonra, söz konusu müştemilatta bir gencin Türk, İslam ve Osmanlı kültürünü yaşatmak için yola çıkacağından ve Payedar Kahveyi hayata geçireceğinden habersizdi elbette.  payedar kahve

Payedar, Osmanlıcada İtibarlı, Rütbeli anlamlarına geliyor. Payedar Kahve‘de ise içeri girene kadar düşündüklerinizle içeri girdikten sonra düşündükleriniz ve hissettikleriniz bambaşka duygular. Öncelikle söylemem gerekir ki Paydar Kahve’nin sırrı, içeri ilk girdiğiniz andan itibaren size hissettirdiği huzur. Bu huzuru hissetmemde en etkili olan şey mekandaki müzik (Türk sanat musikisi), dekorasyon ve Mihrimah Sultan Camisinin maneviyatıdır diye düşünüyorum.

Payedar Kahve sahibi Sadettin bey, ansızın gelen tanrı misafirini (yani beni:)) çok iyi ağırladı. Osmanlı Kahvesi içerken bu huzurlu ortamda güzel bir sohbet gerçekleştirdik. Daha önceleri Türk İslam ve Osmanlı sanatlarıyla ilgilenen Sadettin bey bu işin verdiği ilhamla Mimar Sinan‘ın müştemilatında İstanbul için çok özel bir mekan hazırlamış. Hem İstanbul’a kazandırdığı bu mekan hem de samimi misafirperverliği için çok teşekkür ediyorum.

payedar kahvePayedar Kahve’de neler var diyecek olursanız, girişiyle birlikte üç katlı bir eski Osmanlı evinin en güzel dekorasyonu manzarası. Mihrimah Sultan Camisi, İstanbul Boğazı, Dolmabahçe Sarayı başı dekorasyonda başı çekiyor olsa da, dekorasyonun kalan kısmında Türk İslam ve Osmanlı sanatından parçalar görebilirsiniz. Duvarlarında ve tavanda varaklı el işlemeleri, Hat Sanat tabloları, Tasavvuf eserleri ve daha nicesiyle bezenmiş bir dekorasyon mevcut. Menü de dekorasyona bir hayli uygun; Türk Kahvesi, Menengiç Kahvesi, Çay, Demirhindi Şerbeti gibi Osmanlı şerbetleri ve kurabiye çeşitleri…

Sadettin bey, Damla Sakızlı özel bir Türk kahvesi ikram ettiğinde yanında da servis olarak su ve günlük kendi imalatları olan Osmanlı şerbeti geldi. Oldukça lezzetli ve keyifli olduklarını söyleyebilirim. İçtiğiniz kahvelerin ve şerbetlerin ambalajlı hallerini de dilerseniz sevdiklerinizle paylaşmanız için hazırlamış Payedar Kahve.

payedar-kahve-üsküdarVal hasıl kelam, İstanbul‘un en kalabalık yerlerinden biri olan Üsküdar İskelesinin hemen karşısındaki Mihrimah Sultan Camisinin arka duvarına komşu olan Payedar Kahvede, tüm karmaşa ve kalabalığı unutup kendinizi huzurlu bir Osmanlı evinde kafa dinlerken hayal etmek ve süper manzaranın tadını çıkartmak artık zor değil.

Afiyet olsun 🙂

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Yazı Hakkındaki Düşüncelerinizi Paylaşır mısınız ?

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.